Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Dijaki Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana smo v soboto, 15. 6., ob 3.30 z Dolgega Mosta odšli na strokovno ekskurzijo v Prago. Pot je bila dolga. Na poti do Prage smo se ustavili v Hluboki nad Vltavo, ki se nahaja v okrožju Čeških Budějovic v južnem delu Češke republike. Tam smo si ogledali enega izmed najlepših gradov v Češki republiki, ki ga je v 19. stoletju Johann Adolf II Schwarzenberg obnovil po vzoru gradu Windsor. Seveda v manjši različici. Po obisku gradu smo nadaljevali s potjo do Prage kamor smo prispeli okrog 18.00.

Naslednje jutro smo se z avtobusom odpeljali v predel Žižkov v Pragi. Tam smo si ogledali cerkev Srca Jezusovega, ki jo je zasnoval naš Jože Plečnik. Za tem nas je pot vodila do Narodnega tehniškega muzeja, kjer smo si lahko ogledali vse od avtomobilske in letalske industrije pa do astronomije, metalurgije, izdelave fotografskih filmov in še bi lahko naštevali. Popoldne smo se podali na Hradčane, kjer je Praški grad. Obiskali smo katedralo sv. Vida in naredili krog znotraj obzidja praškega gradu. Ker je bila nedelja opoldan, smo imeli priložnost in smo si pogledali menjavo straže v celoti. Po ogledu smo se spustili po stopnicah do znamenitega Karlovega mostu. Pot nas je preko mostu po ozkih uličicah vodila do starega mestnega jedra, kjer se nahaja astronomska ura in do Vaclavskega trga. V središču mesta smo obiskali hišo iluzij.

V ponedeljek nas je pot vodila še nekoliko severneje od Prage. Dan je bil namenjen obisku glavnega mesta zvezne države Saške v Nemčiji. To je mesto Dresden, ki leži tik ob reki Labi in je tudi mesto, kjer je nemški pesnik Johann Christoph Friedrich Schiller napisal Odo radosti, himno Evropske Unije. Med sprehajanjem po mestnem središču smo si ogledali akademijo, procesijo princev, katedralo in operno hišo. Celotna pot nas je vodila do glavne znamenitosti mesta. To je Zwinger, ki je palačni kompleks z vrtovi. Celotna zgodovina Zwingra je prikazana na zelo interaktiven način. Po tem ogledu smo imeli nekaj prostega časa. Nekateri so šli na lov po spominkih, spet drugi so se sprehodili čez reko Labo, tretji smo obiskali vrh dresdenske cerkve in si ogledali mesto z višine približno 90 m. Pozno popoldan nas je pot vodila nazaj do Prage.

Predzadnji dan smo se zopet odpeljali iz Prage. Obiskali smo znanstveni center Techmania, ki se nahaja v bivši tovarni Škode v Plznuk, kjer je ogromno demonstracijskih poskusov, ki smo jih lahko izvedli. Prav tako s(m)o nekateri obiskali 3D-planetarij. Sledila je pot nazaj do Prage, kjer smo imeli še obisk observatorija. Kdor ni obiskal 3D-planetarija v Plznu, je prišel na račun tukaj, saj smo si ogledali filmček o našem sončnem sistemu. Imeli smo tudi možnost opazovati Sonce skozi teleskop.

Zadnji dan nas je pot vodila nazaj domov. Vendar še nismo končali z ogledi. Na poti smo se ustavili v južnem delu Češke republike. Obiskali smo mesto, ki je pod UNESCOVO zaščito. To je mesto Češky Krumlov s prekrasnim gradom in prelepim mestnim jedrom, ki ga obdaja reka Vltava.

Po ogledu mesta smo se podali nazaj v domovino, kamor smo polni novih vtisov in znanja prispeli ponoči.   

Ekskurzija je potekala v sproščenem in igrivem vzdušju. Bilo je polno smeha, nepozabnih trenutkov, hkrati pa so se spletla nova prijateljstva.

Dostopnost